Brevterapi

Brevterapi är en form av skrivterapi, där man brevväxlar med sin terapeut istället för att prata. Jag har uppmärksammat att det finns ett behov av brevterapi, då det för vissa människor är enklare att skriva om sina tankar, känslor och problem än att prata om dem. Jag utgår från dina behov och arbetar både med kortare och längre tidsperspektiv. Exempel på vad vi kan arbeta med inom brevterapi:

  • Personlig utveckling
  • Stresshantering
  • Oro, ångest
  • Socialfobi
  • Destruktiva relationer
  • Släppa gammalt bagage
  • Sätta nya målsättningar
  • Hitta din inre kraft och motivation
  • Mer glädje, närvaro och fokus

Har du frågor eller funderingar kring dina problem, eller vill veta mer om hur ofta man skriver, så är du välkommen att kontakta Angelica Ritter som arbetar med brevterapi.

Det känns som att du har kört fast och kommer inte vidare? Du har enklare för att uttrycka dig i skrift än att samtala om dina problem? Du kämpar med socialfobi och tycker det är tufft att möta din terapeut? Du kanske lever i en destruktiv relation och behöver hjälp men vågar inte träffa en terapeut för att du är rädd att bli upptäckt?

Angelica Ritter är utbildad socionom vid Göteborgs universitet. Certifierad samtalsterapeut inom MI motiverande samtal samt KBT Kognitiv beteendeterapi. Processen är i stort sett densamma som den samtalsterapi jag erbjuder. Skillnaden är att skrivandet ger tid för mer eftertanke och en djupare reflektion. I brevterapi brukar man därför ganska snabbt hitta fram till problemets kärna och finna de konkreta lösningar som är bäst. Brevterapi fördjupar din process och skapar förståelse i två steg:

Dels så sker en neurologisk bearbetningsprocess, när du sätter dig ned och formulerar dina tankar och känslor kring din situation. Ett självreflekterande arbete brukar leda till både ökad självkännedom och möjlighet att se nya öppningar.

Den andra delen i processen som gör brevterapi till en värdefull metod, är att dina tankar och känslor som du formulerar i skrift inte bara är nytta för dig själv, utan även för din terapeut. Du vet att du kommer få genomtänkta reflektioner på dina tankar. Det stödet är enormt viktigt och hjälper dig i din personliga process att leda dig själv vidare mot de förändringar du önskar i ditt liv. Under en aktiv förändringsprocess kan man behöva skriva ofta. Att skriva en gång i veckan till sin terapeut är ganska normalt. Du behöver varken vara bra eller snabb på att skriva. Det viktiga är att du uttrycker dig på ett sätt som gör att jag som terapeut kan förstå – och de klarar de flesta av att göra. När du skriver så berättar du på ditt eget sätt om de problem som påverkar dig i nuet. Och du ställer de frågor du behöver för att få ökad klarhet gällande dina tankar, känslor och situation.

Verktyg som jag använder mig av; intervju som en del i att lära känna dig, coping-strategier, KBT övningar – hemuppgifter samt Mindfulness övningar – hemuppgifter. Det fungerar också bra att kombinera brevterapi med motiverande samtal eller hypnoterapi. Det ena utesluter inte det andra.
Som terapeut försöker jag alltid att förstå genom ett empatiskt och reflekterande lyssnande. Jag försöker stärka tron på din egen förmåga och möjlighet till förändring. Jag utmanar dig där du behöver utmanas för att komma vidare. Det finns alltid en lösning och tillsammans hjälps vi åt.
En klient berättade; ”jag har upplevt att brevterapin har hjälpt mig att sätta ord på mina tankar och känslor och jag har fått svar på mina frågor. Brevterapin har hjälpt mig att hantera panikångesten när den kommer och jag kan umgås med mina vänner nu på ett avslappnat sätt. Jag känner att Angelica påriktigt har lyssnat och försökt sätta sig in och förstå min situation”.

Besök min hemsida www.harmonymind.se för att läsa mer om mig och mina tjänster.

Angelica Ritter

Socionom. Certifierad Hypnos- och samtalsterapeut.

0705-497936 eller angelica@e-kliniken.se