Boosta kroppen och din energi inför hösten

Boosta kroppen och din energi inför hösten

Sommaren börjar gå mot sitt slut och hösten smyger sig långsamt på känn.
Även om hösten kan vara mörk och kall så är det ändå en vacker årstid med alla dess färger, den friska, krispiga luften och många mysiga stunder med tända ljus, en skön filt och en stor kopp med något värmande.

I detta blogginlägg kan du kan du läsa om hur du kan ge dig själv en extra energiboost inför hösten och kan minska risken för långdragna förkylningar, trötthet och torrare hud.

 

Prioritera frisk luft och dagsljus
Försök komma ut och få lite dagsljus under dagen även om ljuset på hösten och vintern är kort. Brist på dagsljus gör att vi känner oss mer trötta och orkeslösa. Ta en promenad i naturen eller gå ut på din lunchrast för att får friskt luft även om det bara blir för en kort stund.

Förbered ditt immunsystem med D-vitamin
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som styr många viktiga processer i kroppen. Den är bland annat viktig för kroppens serotoninnivåer som kan påverka ditt humör. Normalt sett producerar kroppen sitt eget D-vitamin genom exponering av solens ultravioletta ljus men under höst- och vinterhalvåret är timmarna vi ser den värdefulla solen dock alltför få och det blir både mörkare och kallare på våra nordliga breddgrader. Vi spenderar och mycket mer tid inomhus än utomhus vilket inte heller hjälper. Ett bra alternativ är att boosta kroppen med då ett D-vitamintillskott för att hjälpa både immunförsvaret och kroppen att må bättre under denna tid.

Stressa mindre och var ute mer i naturen
Långvarig stress kan leda till huvudvärk, sömn- och koncentrationssvårigheter, minskad energi och även till nedsatt immunförsvar. Det går kanske inte att helt undvika den dagliga stressen men om du lär dig hantera stressnivåerna kan detta göra att stressen inte ger alltför negativ påverkan på din hälsa. Här har du några tips på hur du kan göra:

  • Kroppen är gjord för rörelse. Fundera dock på om hårdare former av träning passar dig och kanske inte alltid är optimala för just stressreducering. Prova i stället att välja sköna promenader, lugnande yoga eller andra träningsformer som har ett lugnare tempo.
  • Spendera tid så mycket tid du kan i naturen, lyssna och ta in dofter och ljud. Andas in den friska luften och låt dina sinnen aktiveras, det är en perfekt meditation och kroppen blir lugn.
  • Njut av fysisk kontakt – Vid beröring frisätts oxytocin som är vårt må-bra-hormon. Krama någon du tycker om och klappa dina husdjur. Det kan även vara skönt att boka in en massage om du har en möjlighet till det.
  • Fundera på vilka du har i din omgivning. Försök undvika energitjuvarna i ditt liv och omge dig istället med personer som får dig att må bra och ger dig energi.

Magen är din bäste vän
Cirka 70 procent av din kropps immunsystem sitter i tarmen. Tarmen är helt enkelt din bästa vän och det gäller att ta hand om den. Här får du några några enkla tips på hur du ta hand om magen på bästa sätt:

  • Mjölksyrabakterier är goda bakteriestammar som kan hjälpa till att balansera bakteriefloran i tarmen. Du hittar mjölksyrabakterier i fermenterad mat som surkål, yoghurt eller kombucha eller i form av kosttillskott.
  • Prebiotika är fibrer som inte tas upp av kroppen utan som passerar tarmen och blir mat åt tarmbakterierna. Prebiotika hittar du i fiberrika livsmedel ex. gröna bananer och vitkål.
  • Kollagen utgör cirka en tredjedel av kroppens protein och är en av de viktigaste byggstenarna i tarmen. Kollagen finns bland annat i kött och inälvsmat. Du kan också koka benbuljong eller ta kosttillskott för att få i dig mer kollagen.

Sömn och återhämtning
När du sover får kroppen får möjlighet att repareras, läkas och byggas upp, det är därför som sömn och återhämtning är så viktigt för kroppen och immunförsvaret. Om du inte prioriterar din sömn idag är det en bra idé att börja göra detta nu.
Något som ibland kan hjälpa kroppen att slappna av och resultera i en mer kvalitativ och ostörd sömn är <<magnesium>>. Ett alternativ är då att ta magnesiumtillskott eller att smörja in dig med en magnesiumolja. Även doften lavendel har visat sig ha goda effekter på sömn och upplevs ha en avslappnande och rogivande effekt.

Önskar du rådgivning?
Vill du veta mer om hur du kan boosta din energi i höst
eller att hitta rätt kosttillskott ekker behandling för just för dig?
Kontakta oss gärna på info@e-klinken.se så hjälper dig dig!

  • Rådgör med din läkare om du är osäker på om du kan ta kosttillskott eller ej
  • Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost
  • Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Tillbaka till blogg

Upptäck vårt sortiment av vitaminer och kosttillskott