Vanliga Frågor

Vem ska jag gå till?

Ibland man kan man få hjälp för samma besvär hos olika terapeuter och det kan vara svårt att veta vem man ska gå till. Det allra bästa är att du hör av dig till oss så hjälper vi dig till rätt terapeut med en gång. Hos oss finner du terapeuter inom osteopati, massage, medicinsk fotvård, samtal, coaching samt personlig träning.

 

Kan inte vi erbjuda adekvat hjälp för dina problem hjälper vi dig vidare.

Vad ska jag tänka på före/efter behandling?

Kom gärna i god tid till din behandling så du kan varva ned innan din behandling vilket kan göra den mer effektiv.

 

Det är viktigt att ta det lite lugnt efter behandlingen och helst inte rusa iväg. Kom ihåg att dricka vatten efter din behandling. Häll upp en kanna/flaska med vatten så att det inte är för kallt eller koka upp vatten och låt det svalna till ljummet. Det blir då lättare för kroppen att ta upp vätska.

 

Efter en behandling kan man få ”träningsvärk” och ömmande muskler. Detta kan lindras med kyla eller liniment. Det kan ibland vara gynnsamt med en lätt promenad. Man kan även känna sig lite frusen efteråt. Det beror på att blodtrycket sjunker och att slaggämnen frigörs och vill ut ur kroppen. Drick därför återigen mycket vatten.

Jag har blivit förkyld, kan jag ändå gå på behandling?

Har du feber eller en kraftigare infektion som påverkar allmäntillståndet/är sängliggande bör du stanna hemma, men om det bara är en lättare förkylning så är det oftast inga problem.

Har du långvariga eller återkommande besvär i bihålorna kan osteopatisk behandling hjälpa.

 

Är du osäker så ring din terapeut och fråga.

Jag är gravid, kan jag komma på behandling hos er?

Kom gärna på behandling när du är gravid om graviditeten fortlöper utan komplikationer. Har du fått restriktioner från din barnmorska eller läkare bör du kontrollera med denne innan du kommer till oss.

 

I takt med att barnet växer ställs det större krav på din kropp vilket ibland skapar spänningar, obalanser och smärtor. Osteopatisk behandling hjälper din kropp att anpassa sig till dessa förändringar så att du kan må så bra som möjligt under din graviditet. Att bäckenet fungerar bra är extra viktigt, både under graviditeten och vid förlossningen.

 

Du är även varmt välkommen på behandling efter din förlossning. Att gå på behandling efter en förlossning hjälper kroppen att återhämta sig, samt återställer eventuella obalanser som uppstått under graviditet eller förlossning.

 

Efter vecka 12 kan du få massage hos oss. Massage vid graviditet minskar stresshormonerna i kroppen och ger smärtlindring. Den ökade blodcirkulationen lindrar svullnader på olika ställen som tex händer, fötter och vader. Vi hjälper dig att komma ner i varv, men kan öven jobba tuffare på de muskler som behöver det. Man kan ofta ligga på magen med hjälp av kuddar alternativt på sidan om det känns bättre.

 

Att gå på fotvård under graviditet är ett fantastiskt sätt att koppla av och låta någon ta hand om dig och dina fötter. Att bära ett extra litet liv innebär en ökad belastning för fötterna och då kan det vara bra med ett inlägg som hjälper till att hålla upp fotvalvet. Använd gärna stödstrumpor och träna fötterna med fotgymnastik.

När kan en osteopat hjälpa mig?

Till en osteopat är du välkommen med de flesta typer av besvär då osteopatisk behandling kan hjälpa till vid många olika problem, allt från huvudvärk till tennisarmbåge, krånglig mage och stress.

 

Ryggproblem
Huvudvärk, yrsel
Nack & axelproblem
Ischias
Muskel & ledvärk
Tennis eller golfarmbåge
Menssmärtor
Mag & tarmproblem
Astma, andningssvårigheter
Bihåleproblematik
Graviditetsrelaterade rygg och bäckenproblem
Stress & stressrelaterade problem
Utmattning, utbrändhet
Sömnproblem
Allmän ohälsa

 

Osteopatisk behandling kan även ges i förebyggande syfte för att besvär inte ska uppstå, exempelvis vid arbetsrelaterade belastningar eller tidigare skador.

 

Har du frågor eller funderingar kring dina problem och osteopati är du välkommen att kontakta oss.

Hur ska jag ta hand om mina fötter på bästa sätt?

Det är viktigt att du själv vårdar dina fötter, så kallad egenvård. Här får du tip för hur du sköter dina fötter hemma:

 

  • Tvätta fötterna varje dag.
  • Ta fotbad med ett fotshampoo en till två gånger per vecka.
  • Smörj fötterna varje kväll med en fet fotkräm.
  • Fila max en gång per vecka.
  • Använd rena strumpor varje dag.
  • Undvik för smala och för trånga strumpor eller skor.

 

Besök en Medicinsk Fotvårdsterapeut 4 gånger per år.

Varför ska jag gå på massage?

Inom många yrkesgrupper får muskler och muskelgrupper jobba statiskt, dvs. man sitter eller står i en position och/eller gör enformiga rörelser. Detta leder till att musklerna i exempelvis rygg och nacke blir spända och korta. Detta leder så småningom till att det bildas triggerpunkter i muskeln dessa i sin tur aktiveras om området inte behandlas eller får vila. När en triggerpunkt har aktiverats så strålar den ut i andra områden som armar och huvud. Spänningshuvudvärk är en typisk sådan åkomma andra åkommor kan vara ”falsk ischias” och musarm.

 

Personer som tränar mycket och vill ha hjälp med att mjuka upp musklerna och töja dessa har stor nytta av massageterapi.